Black-outs en angstzweet

Black-outs en angstzweet

Voel je het koude vocht over je rug kruipen wanneer je de examenruimte betreedt? Klap je helemaal dicht bij een sollicitatiegesprek? Begin je spontaan te stotteren tegenover je schoonouders? Zijn maagkrampen, hartkloppingen, slapeloze nachten, black-outs en migraine vóór je een prestatie moet neerzetten je maar al te bekend? Dan ben je daarin niet de enige.

Faalangst is een bekend fenomeen onder studenten. Het komt voor in verschillende vormen, lang niet altijd even hevig. Tientallen, maar waarschijnlijk honderden studenten in Nederland stressen zich een ongeluk omdat ze bang zijn niet aan verwachtingen te voldoen, die van zichzelf of van anderen. De auteur van dit artikel, bijvoorbeeld, bespeurde perfectionisme en angst bij zichzelf en daarom is hij op onderzoek uitgegaan.

Wat faalangst is, waar het vandaan komt en hoe je ermee om kunt gaan, staat beschreven in de komende hoofdstukken van dit verhaal. Het is een verkenningstocht langs meerdere personen die dagelijks met faalangst te maken hebben en hun kant van het verhaal met je willen delen. Het verhaal is geschreven in de hoop dat, wanneer je faalangstig bent, je misschien troost en inspiratie kan vinden in hun woorden. Misschien dat het je helpt wat minder hard voor jezelf te zijn of wellicht leer je meer over faalangstigen wanneer je zelf niet zo bent.

Lees verder en kom meer te weten over de fobie die voor velen zowel een schop onder de kont kan zijn om eruit te halen wat erin zit, als een bederver van een hoop mooie dingen die het leven ze te bieden heeft.